Hemmoor 2010

Duikweekend Hemmoor 02-04-2010 t/m 05-04-2010

Geschiedenis Hemmoor

In de Duitse provincie Sleeswijk Holstein bevindt zich de Kreidesee. Deze Kreidesee te Hemmoor is van oorsprong een krijtafgraving geweest.

In eerste instantie dacht men hier bruinkool te vinden, maar uiteindelijk vond men alleen maar krijt. Deze krijtafgraving heeft voor een bloeiende locale cementindustrie gezorgd. Het krijt- of cement museum te Hemmoor herinnert hier nog aan.

Tijdens afgravingwerkzaamheden had men last van opkomend grondwater. Pompen zorgden er destijds voor dat dit grondwater tijdig afgevoerd werd zodat delen van de afgraving niet onder water kwamen te staan.

Halverwege de jaren 70 ging het niet zo goed meer met cementindustrie in Hemmoor en in 1976 heeft men de krijtgroeve voorgoed gesloten. Hierbij heeft men de pompen ook uitgezet waardoor het geheel uiteindelijk onderwater is gelopen.

Een kleine kwart eeuw later is deze krijtgroeve een perfecte plek geworden om te duiken. Het meer heeft voor iedere duiker wat te bieden. Voor beginnende duikers kun je er goed terecht en voor gevorderde duikers is het ook leuk duiken. Tevens kun je er heel goed technische duiken oefenen omdat de maximale diepte aldaar tussen de 58 en 60 meter ligt.

Duiken

In Hemmoor kunnen interessante duiken gemaakt worde. Het is wel belangrijk om ter plaatse een vergunning te kopen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen recreatieve en technische duikvergunningen. Het verschil zit hem in de maximale diepte. Bij een recreatieve vergunning mag men tot 25, 40 of 45 meter afhankelijk van de duikervaring. Wil men dieper, dan is er een non-limit vergunning nodig waar ook een bijbehorend brevet bij hoort.

De duikvoorzieningen zijn in Hemmoor ook uitstekend. Je kunt er gemakkelijk het water in en er zijn speciale tafels waarop men rustig de spullen kan opbouwen.

Gezien het gewicht van de gemiddelde duikuitrusting zijn de speciale tafels geen overbodige luxe en is het soms een uitdaging om er een te bemachtigen. Ze zullen vaak gedeeld moeten worden met collega-duikers, maar dat is met de grote hoeveelheid materiaal niet altijd makkelijk.

Men kan in Hemmoor prima terecht als het gaat om ademgassen. Er kan aan het meer Nitrox en perslucht gevuld worden. Beter is nog om de set(s) af te leveren bij Dive Station. Deze duikwinkel is ondergebracht in een schuur van een boerderij en is van professionele apparatuur voorzien waarmee de sets moeiteloos van EANx en Trimix mengsels voorzien kunnen worden.

Rüttler

De bekendste duiklek van Hemmoor is “duikplek drie”. Je kunt hier te water via een platform. Gelijk naast het platform bevindt zich op 8 meter diepte een “bos”. Iets verderop op 18 meter diepte staat een vrachtwagen die met z’n laadbak zo zand had kunnen storten in de stortbak die zich daaronder bevind.

De stortbak bij duikplek drie wordt de Rüttler genoemd. Deze begint op 21 meter diepte en loopt door tot 32 meter. Leuk om er in te zwemmen. Er zit ook een luchthoudende ruimte waar men eens in kan kijken (wel automaat inhouden…).

Na de Rüttler kom je een zandplaat tegen die ineens ophoudt. Daarna is het blauw en is de bodem niet meer te zien. De bodem is er wel, maar je kunt hem alleen bereiken door een steile wand af te dalen. Deze steile wand loopt van de Rüttler bijna in z’n geheel door tot 55 meter diepte waarna het vlak wordt.

Duiken – dag 1

De onderschreven heren hebben in het weekend van 02-04-2010 t/m 05-04-2010 veelvuldig op de Rüttler gedoken. Er zijn ook duiken gemaakt op vliegtuigen, maar de Rüttler spreekt toch wel het meeste tot de verbeelding.

De eerste duik van het weekend werd gelijk op de Rüttler gemaakt. De bedoeling van deze duik was om de skills nog een keer te oefenen en te kijken of alle apparatuur correct werkt.

Gelijk na de duik werden de spullen in rap tempo afgebouwd om de flessen weg te brengen voor de vulling van de volgende dag. Aangezien de volgende dag een Tx21/35 mix gewenst was, moest snel alles afgebouwd worden om vervolgens de flessen diezelfde avond nog af te leveren voor een vulling.

Duiken – dag 2

Voor deze dag stonden twee duiken op het programma. Als eerste een diepe duik naar 55 meter langs de wand achter de Rüttler. De tweede duik was een avondduik op het vliegtuig en de steile wand bij duikplek één.

Na ontbijt werden de flessen en stages opgehaald en geanalyseerd. Na enige discussie over procentuele afwijkingen in de mengsels en mogelijke watertemperaturen werd uiteindelijk een toepasselijk plan gemaakt voor de eerste duik.

Vanwege de lage temperatuur werden deco-verplichtingen korter gehouden. Dit was ook de reden om via de boei bij de Rüttler af te dalen en niet onder water langs de Rüttler naar de afgrond te zwemmen.

Na een nette afdaling kwam de bodem bij de Rüttler op 32 meter in zicht. Daarna werd er rap langs de steile wand afgedaald om vervolgens aan te komen op de bodem rond 55 meter. Het zicht was daar beneden met gemiddeld 8 meter zicht op zich prima te noemen. Opmerkelijk is dat het daar aanmerkelijk lichter is dan je normaal gesproken zou denken.

Tijdens de opstijging komt men diverse gereedschappen en materialen tegen die destijds bij het afgraven van de Kreidesee gebruikt werden. Bijzonder is ook de enorme trap die op een diepte van meer dan 45 meter ligt.

De tweede duik werd gemaakt vanaf het platform in de buurt van duikplek één. Hier werd op een vliegtuig gedoken dat daar ogenschijnlijk zweeft. Vanaf een boei kan men afdalen naar het toestel. Bijzonder is dat onder het toestel geen bodem de bekennen is en men dus in het “blauwe” kijkt. Er is wel degelijk een lijn die van het toestel naar beneden loopt, maar zal pas op een diepte van 30 meter eindigen.

Het plan was om na het toestel via de wand naar de weg bij duikplek één te zwemmen. Deze weg loopt vanaf duikplek één het water in om vervolgens onderwater onder zelfde dalende hoek verder te lopen.

Helaas moest al snel na het bezichtigen van diverse zoetwaterkreeften de tweede duik beëindigd worden vanwege het feit dat er te weinig lood meegenomen was. Te licht?

De duikuitrusting was tijdens de tweede duik identiek aan de configuratie die regelmatig in zout water in Nederland gebruikt word. Helaas, schijn bedriegt en een leuk leermoment dringt zich op. Het restant was 120 Bar aan Tx21/35. Met 120 Bar aan EAN32 is een goede trim te bereiken waar men met Tx21/35 net te licht is. Het helium aandeel is voldoende om een tekort aan negatie drijfvermogen te creëren.

Duiken – Dag 3

Er stonden wederom twee duiken op het programma. Allereerst wederom een diepe duik bij de Rüttler naar 55 meter en een herkansing op het vliegtuig bij duikstek één.

Eerst weer de flessen opgehaald en geanalyseerd. Analyse in de winkel en daarnaast nog eens een analyse op de duikplek ter plaatse. Een mengsel van Tx21/35 was voor de eerste duik gevraagd, maar dit werd uiteindelijk Tx20/39. Analyse ter plaatste liet zien dat het percentage zuurstof uiteindelijk 22% was (en daarmee een verlaging van het helium aandeel in het ademgas). Op zich niet zo’n probleem als in de planning hier maar een marge voor ingebouwd wordt.

De eerste duik was een mooie duik via de boei de diepte in. Na een relaxte opstijging langs de rechte wand via de Rüttler weer omhoog. Op 21 meter netjes naar EAN50 gewisseld om vervolgens rustig via het “bos” het laatste deel van de duik af te maken.

Duik twee voor die dag was wederom op het vliegtuig. Dit keer werd het leermoment in acht genomen en was men niet te licht. Het was een mooie duik op het vliegtuig. Na het vliegtuig werd de duik afgemaakt langs een steile wand die uiteindelijk naar de toevoegweg liep. Deze toevoer begint bij de instap van duikplek één en loopt een eind onder water door richting duikstek twee en drie.

Duiken – dag 4

Helaas alweer de laatste duikdag van het weekend Hemmoor. Om het af te leren werd nog één keer op de Rüttler gedoken en de steile wand die daar achter ligt. De watertemperatuur was tussen de vier en 5 graden er niet beter op geworden en het zicht ook niet. Toch was het al met al een mooie duik.

Na een kleine 50 minuten zat de duik er op (veel langer kon vanwege de temperatuur ook niet…) waarna alles weer netjes afgebouwd en ingepakt moest worden voor de rit naar huis.

Tot slot

Het weekend duiken in Hemmoor was zeer geslaagd. Ondanks de lage temperaturen waren er mooie duiken gemaakt. De accommodatie was prima en er was ook lekker gegeten.

De duiken waren ter recreatie, maar het waren geen recreatieve duiken! De duikplannen waren vanwege de lage watertemperatuur aangepast om minder deco-verplichtingen te hebben, maar het bleven deco-duiken. Gezien het feit dat er verschillende gas-samenstellingen gebruikt werden was het ten aller tijde een serieuze business.
Johny, Jurriaan en Marco