Loodwrak 2009

Loodwrak, zaterdag 29 augustus 2009

Duikdoel

Target : Decoduik Loodwrak te Oostvoornsemeer
Lokatie : Slag Bergeend
Datum : Zaterdag 29 augustus 2009
TOD : 33 meter met afwijking naar 38 meter
Bodemtijd : 60 minuten
Duiktijd : Tussen 76 en 80 minuten
Duikers : Johny en Marco
Gas : EANx voor bodem- en decogas

Bronnen : Inhoudelijke informatie Loodwrak van Frank Stoop op Duikforum.nl

Loodwrak

Het Oostvoornsemeer staat bij de meeste bekend als de brakwater oefenplas bij Europoort te Rotterdam. Vanwege de stugge bodem en het gemiddeld goede zicht kun je er goed duiken en is het er prima oefenen. Daarnaast zijn er prima faciliteiten voor duikgerelateerde zaken.

Er zijn in deze plas echter ook archeologisch interessante objecten te vinden zoals het loodwrak. Dit wrak is in mindere mate bekend vanwege het feit dat hij op grotere diepte ligt en dat hij lastig te vinden is. Volgens bronnen is het Loodwrak al meer dan 200 jaar oud (circa 1770 gebouwd) en is het vroeger een lokale vissersbuis geweest. Oorspronkelijk zou het ongeveer 22 meter lang en 6 meter breed moeten zijn.

Tegenwoordig is er van het wrak eigenlijk alleen nog maar het zeer goed bewaarde houten skelet over waar met een goede voorbereiding op te duiken is. Het is wel belangrijk om te weten dat een duik naar dit wrak niet voor iedereen weggelegd is omdat ruime duikervaring vereist is en EANx mengsels aangeraden worden.
Voorbereiding

Naast een diepe “Abyss” oefent een wrak aantrekkingskracht uit op veel duikers vanwege het mysterieuze karakter. Zo geld dit zeker ook voor het Loodwrak in het Oostvoornsemeer. Om dit mysterie te mogen proeven is op zaterdag 29 augustus daarom na een nette planning een duik gemaakt naar dit wrak.

Vanwege het onbekende karakter van deze duik was in het duikplan uitgegaan van 60 minuten bodemtijd en een gemiddelde diepte die redelijk aan de maat was. Hierbij was ook rekening gehouden met het feit dat een deel van de duik tussen de 33 en 38 meter rond het wrak zou plaatsvinden (afhankelijk van op welke diepte je iets tegen zou komen).

Tezamen was er 10000 liter (EANx en restant trimix) aan bodemgas en 2800 liter aan EAN50 deco-gas meegenomen. In dit geval was er niet voor 70% gekozen omdat dit in duikduur niet zo heel veel uitmaakt en je al rond de 20 meter kunt beginnen met de stikstofafbouw.

Sprookje

Afgezien van de forse wind waren de condities bovenwater prima. Veel zon, droog en een kraakheldere hemel. Ideaal om rustig de duikuitrustingen in orde te maken en een laatste check te doen van het ademgas.

Het zicht was onderwater echter matig. Na 20 minuten op 33 meter aangekomen te zijn, ging het licht uit waardoor je alleen maar verder kon met de duiklamp. Dit maakte het mysterie rond het loodwrak alleen maar groter want je weet niet precies wanneer je bepaalde dingen gaat zien.

Op een bepaald moment verdween de bodem en zwom je een donker gat in met hier en daar een grote steen (denk aan het formaat Asterix en Obelix). Na een paar minuten zoeken langs een redelijk steile wand op dieptes tussen de 33 en 35 meter werd het zicht een stuk beter en doemde vanuit het donker in bijschijnsel van de lampen een houten steven van een wrak op.

Hoe dichter je bij het wrak kwam, hoe meer er van het werkelijk schitterende houten skelet zichtbaar werd. Het was een sprookje om het goed bewaarde houten skelet te mogen aanschouwen. Daarnaast was het daadwerkelijk vinden van het loodwrak een succes geworden.

Foto aanzicht schuin over het wrak

Een goede trim is op het loodwrak zeer belangrijk. In eerste plaats is het natuurlijk kijken en niet aanraken want je hebt ten slotte te maken met een bijzonder object. Daarnaast is een slechte trim zonde van de duik omdat stof snel gemaakt is.

Hier en daar tref je op het wrak ook grote pennen of spijkers aan. Bij een slechte trim kunnen deze spijkers van het droogpak zeer snel en effectief een natpak maken! Dus ook hiervoor geldt dat een goede trim bij het Loodwrak essentieel is.

Duikplan

Duikplan betekent “plan je duik” en “duik je plan”. Dit gold ook voor deze duik waardoor uiteindelijk volgens plan weer aan de weg terug begonnen moest worden (ook al was er ruimte voor grotere diepte en langere bodemtijd). Na een kleine 80 minuten duikduur kon er aan de oppervlakte terug gekeken worden naar een perfect geplande en uitgevoerde duik!

Met dank aan Johny voor planning en navigatie voor deze duik.

Marco