Malta 2013

Full Trimix Duikcursus Malta 2013

 

Schoonheid

Onderwatersport biedt voor veel mensen de mogelijkheid om te kunnen genieten van de onderwaterwereld in al zijn verscheidenheid.

De meren, zeeën en oceanen oefenen grote aantrekkingskracht uit op menig duiker. In de eerste plaatst is dit door de enorme schoonheid die deze immense watermassa’s te bieden hebben. Daarnaast herbergen ze ook een enorme historie als het gaat om grote veldslagen tussen naties die nu al lang weer bevriend zijn.

Het is de adembenemende schoonheid en de geschiedenis die het lonend maken om grotere dieptes te trotseren om getuige te zijn van al het moois wat zich daar beneden in het diep blauwe afspeelt.

 

Verblijf onderwater

Er zijn diverse mogelijkheden voorhanden om het verblijf onderwater te verlengen of te verdiepen zodat er intenser van de schoonheid genoten kan worden

Zo kan het lonend zijn om bijvoorbeeld langer bij een wrak op grotere diepte te kunnen rondkijken zonder dat je beperkt wordt in ademgassen en narcotische effecten.

Het kan ook lonend zijn om verder af te zakken tot in de diep blauwe schemer om een surrealistische landschap te kunnen aanschouwen van steile wanden die hoog boven je uittorenen tot in een waas die uiteindelijk naar de oppervlakte leidt.

Langer verblijf op grotere dieptes kan echter alleen maar met de juiste training en opleiding gedaan worden. Alleen dan kan er genoten worden van het schouwspel dat anders buiten bereik ligt van wat nog veilig is om te bezoeken.

Deze mening wordt gedeeld door een team van drie man sterk (Jurriaan, Johny en ondergetekende), dat uiteindelijk na de laatste jaren de nodige normoxic duiken gemaakt te hebben, besloten heeft om een Full Trimix cursus te gaan volgen in Malta. Doel is het behalen van een Full Trimix duikbrevet waarmee een groter deel van de schoonheid onderwater veilig binnen handbereik komt.

 

Full Trimix Cursus van Techwise

Uiteindelijk is door het drie man sterke team besloten om een Full Trimix cursus in Malta bij Techwise volgens IANTD (International Association of Nitrox and Technical Divers) normering te gaan volgen. Techwise is onderdeel van Divewise en heeft veel ervaring met het verzorgen van technische duikleidingen.

De Full Trimix cursus van IANTD stelt de duiker in staat om o.a. duiken naar dieptes groter dan 60 meter te maken. Belangrijk aspect is hierbij het gebruik van zogenaamde hypoxic ademgassen met een groot aandeel helium en een laag aandeel zuurstof zodat het op grote diepte gebruikt kan worden, maar aan de oppervlakte hypoxie kan veroorzaken.

Dit betekent dat men o.a. bedreven wordt in het maken van duikplanning met decosoftware en het vereenvoudigen ervan, gasplanning, logistiek, omgaan met meer dan 2 stages en natuurlijk het maken van de duiken zelf. Tevens ligt de nadruk tijdens iedere duik ook op het team-awareness.

Het belang van de cursus is dat je op grote dieptes (bijvoorbeeld 85 of 100 meter) de rust, helderheid, kennis en kunde hebt om van een dergelijke duik te kunnen genieten!

Decostops in teamverband

 

Decostops in teamverband

Programma

Het cursusprogramma viel uit een in diverse duiken. Aan het begin van de cursus waren de duiken voornamelijk gericht op skills en assessment waarna het echte werk begon op de Beaufighter, Imperial Eagle, combinatie van Karwella en Camino, HMS stubborn, HMS Southwold en een aflsuitende duik op De Pinnacle te Gozo naar 100 meter.

Dagelijks analyseren, inladen en transporteren van sets naar duikplekken

Dagelijks analyseren, inladen en transporteren van sets naar duikplekken

Er is twee keer op de Imperial Eagle gedoken. De eerste keer om het wrak te zien en een tweede keer voor het oefenen van een reeks van deco-stops in sessies van 3 minuten per 3 meter opstijging. Het oefenen van deze reeks van stops is van belang omdat een duik naar grote diepte ook een reeks vergelijkbare decompressiestops zou kunnen bevatten.

 Op weg naar de imperial eagle met twee stages tijdens een oefenduik

Op weg naar de imperial eagle met twee stages tijdens een oefenduik

Voor de latere duiken in het cursusprogramma naar bijvoorbeeld de HMS Stubborn, HMS Southwold en Ras il Hobz zijn drie stages ingezet. Twee van de drie stages werden voor decogassen gebruikt. De derde stage werd ingezet voor een travel- of extra bodemgas.

De HMS Stubborn is te vinden op een maximale diepte van 57 meter waarvan de toren al op 50 meter diepte te vinden is. De Stubborn ligt in het bereik van de zogenaamde normoxic trimix duiken. Als je de bodemtijd echter wil verlengen met een extra bodemstage, kom je echter toch al weer op een heel ander soort duik terecht (denk alleen al weer aan de decompressiestops).

De HMS Southwold ligt in twee stukken op de bodem. Het achterste deel ligt op een diepte tussen de 70 en 75 meter diepte (wellicht dat er nog wat op 80 meter diepte ligt). De bijbehorende duik wordt over het algemeen gemaakt met een hypoxic trimix ademgas (niet adembaar aan de oppervlakte) waardoor één van de drie stages gebruikt moet worden als zogenaamd reisgas (gas dat wel aan de oppervlakte adembaar is).

  Afdaling naar de HMS-Southwold

Afdaling naar de HMS-Southwold

De afsluitende duik is gemaakt op De Pinnacle bij Gozo. De Pinnacle, ook bekend als “Ras il Hobz”, is een pilaar die tot een diepte van 85 meter loodrecht afloopt. Daarna volgt een rots- en zandbodem die onder een hoek van 45 graden ver de diepte inloopt tot zover als men kan of wil gaan.

Afsluitende duik naar 100 meter

De laatste duik is gemaakt naar een diepte van 100 meter onder aan de schuine wand van de Pinnacle . Vanaf die diepte heb je een surrealistisch beeld van de enorme pilaar die tot ver in een blauwe waas naar boven gaat om uiteindelijk net onder het wateroppervlak te stoppen.

Ondanks het feit dat De Pinnacle vanaf de kant te bereiken is, is de duik omwille veiligheidsredenen vanaf de boot gemaakt. Het voordeel was hierbij ook dat de complete duikuitrusting niet over het rotsachtige strand het water ingelaten hoefde te worden.

Aan de duik is al heel wat vooraf gegaan. In de eerste plaats zijn uitvoerig de gasplanning, stages en duikplanning besproken. Daarnaast werden alle duiksets inclusief de stages geanalyseerd en gelabeld. Het betreffende duik plan is ook besproken met de schipper en de supportduiker.

Support duikers worden ingezet om op vooraf afgesproken diepte te assisteren met stages en het verhelpen van eventuele problemen. Support duikers worden aanbevolen voor duiken dieper dan 70 meter.

De uiteindelijke duik is gemaakt met een Tx12/65 (12% zuurstof en 65% helium) als bodemgas. Daarnaast waren drie decogassen (alle in 80cft stages) nodig waarvan er één ook als travelgas is gebruikt.

Afdaling langs De Pinnacle ging gestaag. Op een diepte van 40 meter werd er gewisseld van het reisgas naar het bodemgas alvorens verder af te dalen. Op 85 meter diepte werd wederom een check gedaan of alle stages en het backgas nog in orde waren (voldoende gas en werkende automaten en kranen). Na de check is netjes afgedaald tot 100 meter diepte.

Na 5 minuten op 100 meter diepte rondgekeken te hebben, is begonnen met de opstijging met gaswissels op 70 meter, 39 meter en 9 meter. Totale duiktijd was rond de 105 minuten waarvan het leeuwendeel gebruikt is voor een flink arsenaal aan decompressiestops (de laatste stop van 33 minuten op 6 meter).

Laatste decostop op 6 meter diepte

Laatste decostop op 6 meter diepte

Bedankt

De gehele cursus is onder directe supervisie van ervaren IANTD Full Trimix instructeur Alan van Techwise uitgevoerd. De ervaring van deze instructeur heeft ons meerdere malen tijdens de cursus geholpen om uiteindelijk tot een mooi resultaat te komen.

Wij willen Alan van Techwise daarom in het bijzonder bedanken voor de professionele instructie en begeleiding die wij tijdens de cursus gehad hebben. Ook willen wij Techwise in z’n geheel bedanken voor de ondersteuning die wij tijdens de cursus gekregen hebben.
Duikteam o.l.v. IANTD instructeur Alan van Techwise.

Duikteam o.l.v. IANTD instructeur Alan van Techwise.

Duikteam o.l.v. IANTD instructeur Alan van Techwise.

Johny, Jurriaan en Marco