Verslag helmduik 2009 (2)

Verslag helmduik 05-04-2009 (2)

Verslag helmduiken 05-04-2009

De duikplek bij De Groene Heuvels is een prima plek om kennis te maken met het helmduiken. Het zicht was prima, er kon makkelijk te water gegaan worden en was het slechts een uurtje rijden van huis uit.

Op zich heb ik in de afgelopen jaren al redelijk wat duiken gemaakt, maar een duik met een helm was toch weer een nieuwe bijzondere ervaring. Helemaal omdat het de eerste keer was dat ik met een helm gedoken had.

Normaal gesproken ben je onderwater autonoom omdat je alleen aangewezen bent op je eigen duikuitrusting (vandaar de algemene term Self Contained Underwater Apparatus ofwel SCUBA). Deze helmduik was “beroeps” en o.a. de ademlucht was “surface supplied”. Er was een bailout nodig voor noodsituaties, maar de primaire ademlucht kwam in feite van een grote buffer die aan de oppervlakte stond (je was dan ook via een “life line” verbonden met de oppervlakte).

 

Helmduik 01

Naast de surface supplied ademlucht was het ook bijzonder om over de bodem te lopen (geen vinnen en extra gewicht mee om er zeker van te zijn dat je tijdens de duik niet bovenkomt…). Op zich bijzonder omdat je tijdens een reguliere recreatieve duik eigenlijk nooit de bodem dient aan te raken (in ideale situaties dan…).

De bailout werd onderwater gewoon meegenomen en was via een extra kraan aangesloten op de helm. Tijdens de helmduik is ook geoefend met de bailout. Hierbij werd de lucht toevoer aan de kant verbroken waardoor je onder water dus zonder lucht kwam te zitten. Na loskoppeling merkte je vrij snel dat er geen luchttoevoer meer was waardoor je over moest schakelen op de bailout. De bailout werkte prima en na herstel van de luchttoevoer aan de oppervlakte kon de bailout weer afgesloten worden.

De bailout oefening werd overigens niet zondermeer uitgevoerd. De coördinator aan de oppervlakte nam eerst de stappen door. De oefening met de bailout (dus een echte noodsituatie) werd pas gedaan als de duiker onder water de stappen bevestigd had (en niet anders).

Na de helmduik werd er overigens ook nog een normale recreatieve duik gemaakt. De reguliere persluchtuitrusting was meegenomen want je kon daar ook prima recreatieve duiken maken.

Het zicht tijdens de recreatieve duik was naar mijn idee prima. We hebben een heerlijk relaxte duik gemaakt op diverse wrakjes met bij-kijks van zoetwaterkreeftjes.

De helmduik was een leerzame ervaring. Zeker omdat je in deze situatie anders duikt dan je normaal gesproken doet.

Leuke activiteit!

Marco

Helmduik_Marco_1