Vinkeveen 2011

Trimix duik Vinkeveen 14-05-2011

Op zaterdag 14 mei hebben Johny en ondertekende een oefenduik gemaakt in De Vinkeveenseplassen naar de bodem van het meer. Doel van deze duik was het plannen en uitvoeren van een normoxic trimix duik naar de bodem van het meer om vervolgens netjes volgens de deco-stops weer op te stijgen naar de oppervlakte.

Aangezien een eerdere poging tot het vinden van de bodem vanaf de kant gestaakt was, is afgelopen zaterdag een nieuwe poging gedaan met een bootje. Dit keer was het “makkelijker” om de “bodem” te vinden omdat het bootje ons op de plek in het meer gedropt heeft waar het +/- 52 meter diep is.

Na 5 minuten varen met het bootje werd het drop-off punt al bereikt. Na de te watergang zijn we vervolgens in een rustige gecontroleerde afdaling richting bodem afgezakt. Aangezien er relatief veel bewolking was, ging het daglicht op een diepte van 18 meter geheel uit waarna de rest van de afdaling gemaakt werd in een koude inktzwarte duisternis. Pas na een dikke vijf minuten kwam in de inktzwarte duisternis op een diepte van meer dan 50 meter de bodem in zicht.

Dankzij het Tx21/35 bodemgas was het overigens weer goed om te ervaren hoe helder je eigenlijk bent op een dergelijke diepte met lage temperaturen. Het narcotisch effect met Tx21/35 is op een diepte van 50 meter vergelijkbaar met een duik op perslucht naar 23 meter!

De bodem van de Vinkeveenseplassen bestaat, in tegenstelling tot de ondieper gelegen delen, uit een zachtere bodem die zich relatief makkelijk laat omwoelen. Een nette houding zorgt er echter voor dat de bodem ongemoeid blijft.

Op diepte is er in de inktzwarte duisternis afgezien van garnaaltjes en beperkte begroeiing weinig te zien. Tevens is het er met een stabiele 4 of 5 graden gewoon koud waardoor je na 15 minuten wel gezien hebt.

De opstijging ging netjes volgens plan. Op zich weer een goede oefening om in de duisternis zonder enkele vorm van referentie (anders dan de computer) een nette opstijging met deco-stops te maken. Pas op een diepte van 15 meter begon het qua temperatuur en licht weer aangenaam te worden. De laatste stops op 9, 6 en 3 meter waren zeer aangenaam vanwege het zonlicht en het “warme” water.

Marco